90-jarig jubileum

Van Dalsem Elektrotechniek
viert 90-jarig jubileum

Dit jaar is bijzonder. Van Dalsem Elektrotechniek, al sinds jaar en dag een Zaans bedrijf, bestaat 90 jaar! Het bedrijf werd opgericht door Johannes van Dalsem 90 jaar geleden in mei 1934 en is een begrip in regio Amsterdam. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum hebben we gesproken met Arnold Hendriks, eveneens oud-eigenaar en al 44 jaar werkzaam bij Van Dalsem. Hij neemt ons mee in de geschiedenis en de hobbelige weg van het bedrijf.

In de beginjaren werkte Johannes van Dalsem in zijn eentje aan de Schoolmeesterstraat in Zaandam. Na de oorlog breidde het bedrijf uit en nam hij werknemers in dienst. In 1963 kocht hij een stuk grond tegenover zijn huis waar hij een nieuw bedrijfspand liet bouwen. Het bedrijf groeide gestaag en op het hoogtepunt had Van Dalsem Elektrotechniek zo’n 40 werknemers in dienst.

De crisisjaren en de opvolging
In de jaren 80 kreeg het bedrijf te maken met de crisis en liep het personeelsbestand flink terug. Dit was mede het gevolg van het plotselinge vroegtijdige overlijden van de toenmalige chef, die eigenlijk de opvolger van Johannes van Dalsem zou worden. Van de 40 medewerkers verdeeld over twee locaties, waren er in die tijd nog maar 4 werknemers over, waarvan 2 uitgeleend. Arnold: “Ik was één van de twee werknemers die nog bij Van Dalsem in het bedrijf werkte. Pas begonnen als leerling in 1980, maar samen met Douwe Duizendstra, de vader van mijn huidige collega Jacqueline Duizendstra, hadden we al snel het idee om het bedrijf over te nemen. Meneer Van Dalsem vond dit zeker een goed plan, maar hij vond het lastig om een goed moment te kiezen en stelde het daardoor steeds uit. Gelukkig hielden bouwbedrijf Kakes en Goed wonen (nu Parteon) het bedrijf overeind in de laatste jaren van meneer Van Dalsem. Hij had er daardoor ook nog wel plezier in.”

Overname
In 1990 overleed Johannes van Dalsem op 78-jarige leeftijd. Op dat moment was er net één gesprek geweest met de boekhouder over de overname, maar was er nog weinig op papier gezet. Na een half jaar kon de overname toch worden afgerond en gingen Arnold en Douwe verder met het bedrijf. ‘Ome’ Kees de Vries, een trouwe medewerker van 82 jaar oud, bleef het magazijn beheren en repareerde indertijd alles nog. Arnold: “Met een stofjas aan en sjaal om, hoorde hij echt bij het meubilair van Van Dalsem.”

In beeld bij KBK
Langzaam groeide het bedrijf verder en in 2008 verhuisde Van Dalsem Elektrotechniek van de Schoolmeesterstraat naar het huidige pand aan de Oostzijde, eveneens in Zaandam. Op dat moment waren er ongeveer 30 werknemers in dienst. In 2014 ging Douwe met vervroegd pensioen en in 2020 werd het bedrijf overgenomen door KBK bouwgroep dat dit jaar haar 45-jarig jubileum viert. Deze overname kwam voor Arnold eerder dan verwacht, maar er was geen opvolging binnen zijn familie. Arnold: “We werkten al heel lang samen met KBK en ik had regelmatig contact met Ron Klouwer. In 2018 belde hij met de vraag wat mijn toekomstplannen waren. Ik heb er een tijdje over nagedacht. In mijn omgeving had ik voorbeelden van overnames gezien bij installatiebedrijven, wat niet altijd goed uitpakte voor het personeel. Maar wij kenden KBK en deden daar specifiek werk voor. Voor het personeel veranderde hierdoor niet veel. Daardoor had ik er wel vertrouwen in.”

Nog altijd een goed gevoel
Arnold geeft aan dat hij een goed gevoel had bij de overname. KBK bouwgroep is een jong en gezond bedrijf en heeft ook de nodige doorgroeimogelijkheden voor het personeel. Nu 3,5 jaar verder is dat goede gevoel er nog steeds. Arnold: “Voor mij geeft het ook rust dat de schaarste op de arbeidsmarkt en alle dingen die daarmee samenhangen, niet meer op mijn bordje liggen. Nu kan ik me meer focussen op de klanten en de projecten.”

Langetermijn relaties
Van Dalsem Elektrotechniek heeft altijd de nadruk gelegd op het opbouwen van een goede relatie met klanten en opdrachtgevers. Eerlijkheid en transparantie zijn hierbij belangrijke waarden. Arnold: “We hebben altijd klaargestaan voor onze klanten. De relatie is altijd heel belangrijk geweest. We zijn niet van het snelle scoren. Dan houd je het lang vol als bedrijf, want dan gun je elkaar wat. Vooral op de langere termijn.”

Meedenken in het voortraject
Zo denkt het bedrijf ook al jaren actief mee met projecten. Arnold: “We zijn altijd graag onderdeel van het bouwteam. Dan kan er vooraf meegedacht worden en zo haal je al in een vroeg stadium er bepaalde issues uit, bijvoorbeeld het ontbreken van onderdelen in het bestek. Een groot voordeel van zo’n bouwteam is ook dat de diverse disciplines meer rekening houden met elkaar en meer begrip hebben voor elkaar. Door vooraf problemen te identificeren en mee te denken in het bouwproces, lopen projecten veel prettiger.”

Betrouwbare partner
In de afgelopen 90 jaar heeft Van Dalsem Elektrotechniek zich ontwikkeld tot een betrouwbare partner in de elektrotechnische sector. Het bedrijf heeft de ups en downs van de markt doorstaan en is altijd trouw gebleven aan haar kernwaarden. Arnold: “De overname van Van Dalsem door KBK bouwgroep geeft ons een extra impuls voor de toekomst. Met veel vertrouwen gaan we op weg naar de volgende 90 jaar.”